Výživové a zdravotné benefity konzumácie jedlého hmyzu a cvrčkovej múky

Aj napriek tomu, že jedlý hmyz a cvrčková múka sa na prvý pohľad zdajú byť novou a nezvyčajnou potravinovou voľbou, skrývajú sa v nich ohromné výživové benefity. Svetová populácia rastie, a s ňou rastie aj potreba hľadať udržateľné a efektívne zdroje potravy. V našom článku sa pozrieme bližšie na tieto zaujímavé zdroje bielkovín, objavíme ich nutričné hodnoty a preskúmame, aký vplyv môžu mať na naše zdravie. Tak poďme na to!

Aké výživové hodnoty a bohatstvo živín skrýva jedlý hmyz?

Odborné štúdie sa zhodujú v tom, že jedlý hmyz je jedinečným zdrojom živín. Vyznačuje sa najmä vysokým obsahom bielkovín, zdravých tukov a vitamínov. Dokonca v porovnaní s tradičnými zdrojmi bielkovín, ako je hovädzie či bravčové mäso, hmyz obsahuje väčšie množstvo bielkovín a prirodzene aj menšie množstvo nezdravého tuku.

Obsah bielkovín v jedlom hmyze sa pohybuje od približne 50% do 80% hmotnosti, čo je výrazne vyššie než napríklad u mäsa, rýb alebo hydiny. Taktiež sa vyznačuje vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné, pretože si ich telo nemôže syntetizovať samo a musia byť prijímané v potrave.

Pokiaľ ide o tuky, jedlý hmyz tiež obsahuje významné množstvo nenasýtených mastných kyselín (zdravý tuk), vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Tieto tuky prispievajú k správnemu fungovaniu srdca a mozgu a majú protizápalové účinky. Všetko užitočné látky, vďaka ktorým je možné predchádzať riziku vzniku mnohých chorôb.

Okrem bielkovín a tukov je jedlý hmyz bohatý aj na dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín B12, železo, vápnik, horčík a zinok. Táto pestrosť živín robí z jedlého hmyzu atraktívny zdroj výživy, najmä pre tých, ktorí hľadajú alternatívy k tradičným zdrojom bielkovín.

Vedeli ste, že…

…chov jedlého hmyzu na konzumáciu má v porovnaní s tradičným chovom zvierat na mäso iba minimálny vplyv na životné prostredie? V blízkej budúcnosti to v súvislosti s ekologickými problémami bude zohrávať veľmi dôležitú úlohu.

Obsah výživných látok v jedlom hmyze premenený na čísla

V 100 gramoch jedlého hmyzu, ako napríklad cvrčky/cvrčková múka, sa nachádza približne:

  • Bielkoviny – 50 – 80 gramov
  • Omega-3 mastné kyseliny – priemerne okolo 0,5 – 5 gramov
  • Omega-6 mastné kyseliny – priemerne okolo 1 – 10 gramov
  • Vitamín B12 – približne 1 – 12 mikrogramov
  • Železo – približne 3 – 5 miligramov
  • Vápnik – približne 30 – 100 miligramov
  • Horčík – približne 30 – 70 miligramov
  • Zinok – približne 3 – 8 miligramov

Ako vidno, látok, ktoré telo nevyužije, je v danom množstve jedlého hmyzu naozaj iba minimálne množstvo. Prirodzene, tieto nutričné hodnoty sa môžu variabilne meniť, a to v závislosti od druhu jedlého hmyzu a jeho zdroja. To však nemení nič na tom, že zastúpenie výživných látok je tu naozaj veľmi vysoké, nech už konzumujete cvrčkov, cvrčkovú múku, kobylky, larvy či iný druh jedlého hmyzu.

Zdravotné výhody jedlého hmyzu pre ľudský organizmus

Konzumácia jedlého hmyzu ponúka viacero zdravotných benefitov pre celý ľudský organizmus. Z nich najdôležitejšie sú nasledovné:

Podpora srdcového zdravia

Vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ako sú omega-3 a omega-6, pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi a zlepšuje celkovú funkciu srdca. To prispieva k zníženiu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Kontrola hladiny cholesterolu

Bielkoviny z jedlého hmyzu majú vysokú kvalitu a neobsahujú prídavok zlých tukov, čo pomáha pri kontrole a udržiavaní hladiny zdravého cholesterolu v krvi. Ich konzumácia totiž pomáha znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu a zvýšiť hladinu dobrého HDL cholesterolu.

Zlepšenie trávenia a ľahšie vstrebávanie živín

Jedlý hmyz obsahuje vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie. Vláknina zlepšuje pohyb čriev, podporuje rast zdravej črevnej mikroflóry a zvyšuje vstrebávanie živín z potravy.

Antioxidačné vlastnosti

Jedlý hmyz obsahuje rôzne vitamíny a minerály s antioxidačnými vlastnosťami, ako je napríklad vitamín C a E, zinok a selén. Tieto živiny pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, ktoré prispievajú k rýchlejšiemu starnutiu a ochoreniam.

TIP

Konzumácia hmyzu je bezpečná pre všetkých, ktorí nie sú alergickí na chitín. Týka sa to predovšetkým ľudí, ktorí sú alergický na konzumáciu plodov mora. Pre všetkých ostatných je konzumácia hmyzu bezpečná.

Čo robiť pri psychologickej zábrane konzumovať jedlý hmyz?

Pochopiteľne, aj napriek veľkému množstvu výživných látok a zdravotných benefitov, stále u mnohých ľudí prevažujú psychologické zábrany konzumovať jedlý hmyz. Čo sa dá s tým robiť? Môžete skúsiť napríklad:

  • Informujte sa – získajte čo najviac informácií o výživových benefitoch jedlého hmyzu a jeho pozitívnom vplyve na životné prostredie. Väčšina obáv spojených s konzumáciou hmyzu totiž vychádza z neznalosti.
  • Postupujte malými krokmi – začnite postupne a pomaly začleňovať jedlý hmyz do svojej stravy. Napríklad s potravinami, ktoré obsahujú cvrčkovú múku alebo hmyzové bielkoviny zmiešané s inými ingredienciami.
  • Vyskúšajte cvrčkovú múku – je ideálna na prípravu chleba, koláčov, palaciniek a ďalších pečivových výrobkov, čím zvýšite ich nutričnú hodnotu. Pridávanie cvrčkovej múky do cesta dodá jedlám charakteristický orechový nádych.
  • Skúšajte nové recepty – možno objavíte nové chutné jedlá, ktoré vás presvedčia.
  • Vyskúšajte rôzne druhy – niektoré druhy jedlého hmyzu majú jemnejšiu chuť, kým iné zase výraznejšiu vôňu i chuť.
  • Otvorte si myseľ – buďte otvorení novým skúsenostiam a prístupom k potravinám. Snažte sa vnímať jedlý hmyz ako novú a udržateľnú možnosť stravovania, ktorá má pozitívny vplyv na vaše zdravie a životné prostredie.

Záver

Odborné štúdie potvrdzujú, že jedlý hmyz je jedinečným zdrojom živín s vysokým obsahom bielkovín, zdravých tukov a vitamínov. Jedlý hmyz je tiež bohatý na esenciálne aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú srdcové zdravie a kontrolu hladiny cholesterolu.

Okrem toho, obsahuje vitamíny a minerály s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré prispievajú k zlepšeniu trávenia a ľahšiemu vstrebávaniu živín. Vzhľadom na zaujímavé zdroje bielkovín, nutričné hodnoty a pozitívny vplyv na naše zdravie, je jedlý hmyz skvelou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú nové a udržateľné spôsoby stravovania.

PRE NÁKUP JEDLÉHO HMYZU A CVRČKOVEJ MÚKY

                                                                                                            KLIKNITE SEM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Súbory cookie používame na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania, poskytovanie prispôsobených reklám alebo obsahu a analýzu našej návštevnosti.